Sveiki, kiek ir įgavau patirties su HTML + CSS bet tinklalapių kodavime tikrai niekaip neapseisi be JavaScript, tiesa ar gi ne? Tai vat norėjau jūsų pasidomėti, ar jums buvo sunku mokytis JavaScript kodavimo kalbos? Pats pradžiai bandžiau mokytis iš codecademy.com puslapio bet kai pažiūrėjau kokie kodai ten rašomi man jie pasirodė sunkesni už ta pačia matematika kurios aš nemėgstu aišku žinau kad JavaScript jį tikrai reikalinga, bet čia aš jau ne į temą. Na mintį supratot, ir tuo pačiu nurodykite šaltinius kur pradėjote savo JavaScript karjerą :P
SkepticalHippo prieš 8 metus
Pirmiausia, tai neskaitau savęs super geru programuotoju, tai į viską, ką parašysiu čia reiktų žiūrėt su sauja druskos.
Man atrodo, kad labai nuvertini save ir savo galimybes. Ar mokykloje atsivertęs fizikos/chemijos/matematikos vadovėlio galą metų pradžioje irgi sakai "ai nesimokysiu, vis tiek nesuprasiu"? Iki tol, kol prieisi tą tašką, į kurį žiūri ir demotyvuoji save, praeisi daug medžiagos ir pasiruoši visam tam ateities balaganui.
Matematika moko ne tik sausų lygčių sprendimo, logaritmų ir kitų būtybių, bet ir loginio mąstimo. Lygtys ir kiti draugai yra tik įrankiai skirti išspręsti problemai/uždaviniui. Programavimo kalba irgi yra tik įrankis išspręsti problemai.
Codecademy yra labai geras puslapis pradėti mokytis JavaScript. Ten tau labai gražiai paaiškins viską nuo pat pradžių, kaip viskas veikia ir kodėl taip, o ne kitaip. Nešokinėk per pamokas, o daryk viską nuo pradžių ir nuosekliai sek nurodymus. Jeigu nesupranti, padaryk pertrauką ir po to grįžk.
JavaScript ne tik su HTML ir CSS naudojamas, bet ir serverio pusėjė. Su JS, kaip ir su PHP/Ruby/Java gali kurti pilnus internetinius puslapius. Codecademy tik paviršius, bet jei turėsi noro ir valios, su laiku išmoksi ir kitų JS dalykų.
Be codecademy nelabai daugiau ką ir galėčiau rekomenduot pradžiamoksliui. Pirmiausia, tai reiktų pabaigti codecademy kursą, o tada žiūrėti kur galima gilinti įgytas žinias.
Darrel_ prieš 8 metus
@SkepticalHippo Na fizikos ir chemijos dar tiesa sakant nesimokau o dėl matematikos aišku aš taip nedarau. Visa laiką sėdžiu pamokuose matematikos, darau namų darbus ir panašiai sunku būna bet kai pamatai kokį pusmetį išveda tai pagalvoji kad ir visai verta buvo. O šiaip labai ačiū už tokį išsamų atsakymą.
Airidc prieš 8 metus
Darbe kasdien susiduriu su Js, todėl galiu papasakot kaip aš pats įsimylėjau šią kalbą.
Visą pažintį su JavaScript pradėjau irgi nuo codeacademy, tačiau skirtingai nei tau, man nesukėlė labai daug iššūkių ten esamos užduotys, kai kurios net atrodė bevertės ir norėdavosi skippinti prie kitos temos. Šioje vietoje tikriausiai man padėjo tai, kad jau buvau perėjęs Python'o kursą ir rašiau šia kalba savo bakalaurinį darbą. Todėl visi tie ciklai/if/else jau buvo senai matyti, principai irgi aiškūs. Praktiškai visi basic tutorialai moko kaip veikia ciklai/if'ai stringų manipuliavimas ir kažkokia labai nesudėtinga logika, todėl jau praėjus vienos kalbos beginner kursus, kitos kalbos beginner kursai yra žymiai lengvesni. Pabaigęs Js kursą codeacademy pradėjau ieškoti daugiau šaltinių, žiūrėjau daug online pamokų Udacity ir Udemy puslapiuose. Tačiau material'as buvo visose juose vienodas ir net nesijautė, kad tobulėčiau. Todėl nusprendžiau susikurti savo paties CV/Portfolio svetainę (aišku susikūriau tokią, kad buvo gėda viešinti) ir šitaip atradau AngularJs. Daug žiūrėdavau tutorialų, praktiškai viską kartodavau iš video. Tiesą pasakius be routingo ir labai basic controllerio taip ir nieko daug neišmokau su AngularJs, bet čia tikriausiai kalčiausias buvau aš pats, nes dar neapšilęs kojų su AngularJs puoliau daryti velnias žino ką su MEAN, po dienos jau bandžiau žaisti su KeystoneJs. Kaip matai privardinau kietų buzzword'ų ir aš pats galvojau, kad čia jau yra rainbows and unicorns, dabar tikrai gausiu darbą ir užaugęs būsiu programeris.
NI-FI-GA.
Gavau aš tą darbą, bet netiesiogiai programuotojo, o ir su Js rašau skriptus, visokias nedideles logikas, skirtas manipuliuoti DOM'u/URL ir atitinkamai pagal situaciją kažką vykdyti. Ir galiu pasakyt, kad apie save buvau geresnės nuomonės, bet pradėjęs dirbt pamačiau, kad po visų mano žaidimų su visokiais Js frameworkais; daugybės tutorialų ir kursų online - aš buvau dar žalias, nesunokęs obuolys. Viskas ką žinojau iki pradedant dirbt buvo tokia maža dalis viso to, ką reikėjo žinot norint dirbt. Būtent darbe pirmą kart sužinojau kas yra localStorage, tikriausiai darbe net pirmą kart panaudojau tokias basic funkcijas kaip setInterval();, net ir dabar aš manau kad esu vis dar žalias, bet kasdien sužinau vis kažko nauja. Net troubleshootinant puslapius pamatau tokių sophisticated kodų, kad net seilė nuvarva kai supranti kokių kietų dalykų gali padaryt su JavaScriptu.
Perdaug jau įsijaučiau, todėl skippinam iškart prie šio posto moralo - online kursai, codeacademy yra puikūs šaltiniai susipažinti su kalba, tačiau nesitikėk, kad baigęs kursą jau sugebėsi kurti puslapius, dauguma jų yra beginner kursai, tie kurie rašo advanced course apsimetinėja ir yra beginner. Visas mokymasis vyks kai darysi kokį projektą ir daugiau laiko praleisi Stackoverflow nei sublime text'e. Todėl siūlau pasibaigti codeacademy, pereiti galbūt keletą kursų udacity ir udemy, o tada galvoti ką gero nuveikti ir pradėti kurti savo paties projektą. Net nebūtina jo hostinti kažkur, esmė tame, kad darytum kažką panašaus į prod ready jog suprastum ko reikia norint sukurti puslapį, kaip tarpusavyje bendrauja HTML/CSS/Js. Būtent kažką darant ir jau taikant žinias tu pradėsi suvokt kaip kas veikia ir tada bus daug lengviau įsisavinti naujas žinias.
Anyway, SkepticalHippo labai gražiai pasakė, priimk visą tai su didele sauja druskos. Nes tai kas padėjo man gali nebūtinai padėti tau, galbūt rasi savo efektyvesnių būdų mokintis. :)